Wat kost een website?

Hoe kun je veel geld besparen op de kostprijs als je een website wil laten maken? Lees de tips.

Kostprijs website laten maken

De meest gehoorde vraag is: Wat is de kostprijs om een website te laten maken? Dat is feitelijk hetzelfde als vragen wat een auto kost: Wil je een Ferrari of een Fiat? Wil je elektrisch of een diesel? Ook als je een website wil laten maken, zullen diverse factoren invloed hebben op de kostprijs.

Hieronder behandelen we de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de kosten. Overigens spreken wij liever van "investering", want wil je een goede website laten maken, verdient deze zichzelf terug. Lees onze tips en bespaar veel geld!

Een goed begin is het halve werk

Als je een website wil laten maken, zal je de kostprijs natuurlijk willen drukken. De belangrijkste factor is - ongeacht je wensen - om een goede voorbereiding te treffen. Jouw goede begin scheelt de webbouwer veel werk.

Zorg er voor dat je zo goed mogelijk weet wat je wilt. Ga op zoek naar voorbeelden, zoek digitaal beeld- en tekstmateriaal bij elkaar. Maak alvast een indeling voor je website. Als je dit voor elkaar hebt en zó uit de hoge hoed kunt toveren, dan is dit zeker van invloed op de prijs. Tip: download de 7 stappen voor je een website laat maken.

Kostprijs van wensen

In het oude sprookje mocht Aladdin gratis drie wensen doen. Als je een website wilt laten maken, mag je méér wensen. Maar deze wensen zijn wel degelijk van invloed op de kostprijs.

Het spreekt voor zich dat het wensen van complex maatwerk zal leiden tot een fors hogere offerte. Breng dus tevoren al je wensen in kaart en probeer de prioriteiten te verdelen met behulp van de MoSCoW-methode (Wikipedia).

Wat je zelf doet, kost minder

Dit is natuurlijk een gewaagde uitspraak, want een advocaat zal per uur meer kunnen verdienen, dan hij/zij op de kostprijs van een website kan besparen door dingen zelf te doen.

Maar ook dan: als je een leeg uurtje te doden hebt, kun je dingen aan je website zelf doen. De kostprijs om een website te laten maken kan daarmee omlaag. Maar dan moet je natuurlijk wel in staat zijn dit zelf te doen. Je website zal dus moeten voorzien in een CMS, waarmee je zelf je site bij kunt houden.

Zelf bijhouden middels een CMS

Alle foto's, video's en teksten op een website noemen we content. Als je niet telkens iemand moet bellen om deze zaken te wijzigen, kan de kostprijs flink omlaag.

Je kunt content het snelst wijzigen of uitbreiden met behulp van een CMS; een content management systeem. Het CMS van PrimaSite is waanzinnig eenvoudig en maakt van het bijhouden van je eigen website een klein feestje. Zeker als je ziet dat Google jouw inspanningen beloont met hogere posities.

Professioneel gebruik van foto's

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Klinkt cliché, maar het is nog steeds waar. Kies voor professioneel beeldmateriaal. Huur een fotograaf in, of vindt goede foto's op de juiste websites.

Gebruik echter nooit zo maar foto's die je op internet vindt. Een fotograaf is een auteur en over het gebruik van foto's moeten auteursrechten worden betaald. Betaal je deze niet? Dan kun je wellicht geconfronteerd worden met boze advocaten. Om dat te voorkomen, zoek je je foto's op gratis websites als Pixabay, of neem je een abonnement op bureaus als Adobe Stock.

Vraag om een gratis voorproefje

Bij duizenden webdesigners kun je naar de kostprijs vragen als je een website wilt laten maken. Bij Primasite krijg je geen belofte, maar een zichtbaar voorproefje.

Wij vinden websites maken zó leuk, dat we gelijk een gratis ontwerp voor je maken als je een offerte aanvraagt. Zo weet je al wat je krijgt voordat je je goede geld uitgeeft. Dat beperkt de kans op een miskoop!

Ik wil een gratis ontwerp
PrimaSite maakt professionele websites betaalbaar door innovatie, circulaire technologie en een lage overhead
logo Google
Google Beoordelingen
5,0
Deel jouw ervaring